Sauna, weldaad voor lichaam en geest

Afgelopen week ben ik samen met een vriendin 2 dagen naar de sauna geweest.
Eenmaal thuis en na een dag weer met 2 voeten op de grond te staan, inspireerde dit mij om hier een blog over te schrijven.

De sauna is zo’n ontzettende weldaad voor lichaam en geest, voor mij persoonlijk voelt 1 dag sauna als een soort minivakantie.
In de sauna leer je de rust en stilte weer waarderen, ontspannen en ontsnappen aan de drukte en stress van het hedendaagse leven. Iets wat we allemaal wat meer zouden moeten proberen om weer bij onszelf te komen en even goed op te laden om daarna weer vol energie verder te kunnen.

Sauna’s komen van oorsprong uit Finland, inmiddels zitten er in Nederland veel sauna-complexen en laten zelfs veel mensen een sauna of stoomcabine in huis plaatsen. Je kan zeggen dat de sauna veel in trek is en mensen dit vaker willen ervaren dan altijd naar een saunacomplex te moeten gaan.

Waar is de sauna onder andere wel niet goed voor?
– De ontspanning van de spieren
– Het verhogen van de weerstand
– Het bevorderen van de stofwisseling
– Het verbeteren van de circulatie
– Het verbeteren van de huidconditie
– De training van de vaten door afwisseling warmte en kou
– Het heeft een gunstige invloed op de bloeddruk
– Voor het beter afvoeren van afvalstoffen door het zweten
– En het is ook nog eens goed voor de spijsvertering

Toch blijft een bezoek aan de sauna voor een hoop mensen een drempel, het idee dat ze naakt moeten gaan, vinden ze de sauna’s wel aangenaam en stel dat je een bekende tegenkomt?

sauna

TIP
Bezoek een sauna in een andere provincie, er zijn er voldoende en dit geeft je meer rust door de verminderde kans om bekenden tegen te komen. Toch raad ik iedereen aan een keer een bezoek aan de sauna te wagen, zo kun je zelf ervaren of je het fijn of helemaal niks vindt.

Zie je op tegen het naakt zijn? Dan kun je op badkledingdag gaan, op badkledingdag heb je badkleding aan in alle baden maar moet je wel i.v.m. hygiëne de badkleding uit in de sauna’s.
Het saunagedeelte en het zwembadgedeelte zijn vrijwel overal van elkaar gescheiden waardoor je je minder ongemakkelijk voelt en je zelf kunt kiezen van welke faciliteiten je gebruik wilt maken.
Persoonlijk vind ik badkledingdag onhandig, je bent constant je natte badkleding aan het aan- en uittrekken maar als beginner is dit zeker aan te raden.
Echter moet je je ook bedenken dat iedereen die in het saunagedeelte is en of je op een dag gaat waar iedereen naakt is, mensen komen voor de ontspanning en het ontsnappen aan het hedendaagse leven.

Er bestaan diverse soorten sauna’s
– Finse/ Zweedse sauna
– Stoomsauna
– Infraroodsauna
– Opgietsauna’s
– Kruidensauna’s
– Kleurensauna’s

Iedere sauna heeft weer zijn eigen temperatuur en functie, bij de meeste complexen zijn er sauna’s van 60 graden Celsius oplopend tot 90 graden Celsius.
Het is uitproberen welke temperatuur en soort sauna je prettig vindt, begin zo laag mogelijk, dan kun je het langzaam opbouwen.
Zo ook voor de tijd die je doorbrengt in de sauna wat gemiddeld 10 tot 20 minuten is maar als beginner is 5 tot 10 minuten al voldoende.

Tijdens je ontspanmoment in de warmte van de sauna stijgt je hartslag zo’n 50 tot 75%, dit is te vergelijken met het maken van een flinke wandeling.
Nadat je lekker hebt gezweten in de sauna en je de sauna weer verlaat zijn er overal koude douches en dompelbaden om je heen te vinden.
Je zal er vast tegenop zien om je hier aan te wagen, echter wordt dit overal aangeraden en moet je dit eigenlijk ook gewoon echt doen!
Zelf vind ik het ook altijd weer een pijnlijk momentje maar daarna voel je je heerlijk en herboren!
Je raakt de warmte kwijt, de longblaasjes gaan open waardoor je meer zuurstof tot je kunt nemen, het is dan ook verstandig om even buiten te gaan staan of zitten en bij te komen.
Het nadeel van het niet dompelen is, dat dit onder andere hoofdpijn kan veroorzaken en dit zonde zou zijn van je bezoek aan de sauna.
Heb je het hele ritueel afgemaakt dan kun je ervoor kiezen om lekker plaats te nemen bij het voetbad om bij te komen of het horecagedeelte op te zoeken om bij te komen en iets te eten of te drinken. Zorg dat je tijdens je bezoek aan de sauna veel drinkt, want een sauna is zeer vochtafdrijvend.
Een echt rustmoment is aan te raden.

WPP_sauna_alg3

TIP
Na een dag sauna ben je heerlijk rozig, ontspannen en voelt je huid zijdezacht aan. Jammer dat je nu nog terug naar huis moet rijden in het drukke verkeer met al die gestresste mensen. Boek een overnachting bij je saunabezoek, dit maakt het helemaal af!

Ik ben erg benieuwd of jij wel eens naar de sauna bent geweest en hoe jij het hebt ervaren. Of misschien wil je het binnenkort eens gaan proberen, gewoon doen!

Iedereen in de sauna komt er voor de rust en ontspanning. Het is een pure weldaad voor lichaam en geest.

Liefs,
Joyce

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s