INTUÏTIE

Door: Linda Paaij / Spiritual Balance

Intuïtie is een manier van waarnemen: middels je intuïtie kun je direct innerlijk iets waarnemen, zonder eerdere ervaring, redenering  of logica. Een synoniem voor intuïtie is een ‘ingeving’, ‘onderbuikgevoel’ of ‘zesde zintuig’. Iedereen heeft een mate van intuïtie; bij de één wellicht iets meer ontwikkeld dan bij de ander. Het is beslist niet zo dat de ene persoon meer intuïtie HEEFT dan de ander, maar bij die ene persoon is het meer ontwikkeld.

Intuïtie; het onderbuikgevoel, iets voelt wel of niet goed, een plotselinge ingeving zonder dat je kunt beredeneren waarom je doet wat je doet, of waarom je kiest voor
wat je kiest. Van nature kunnen we echt allemaal gebruik maken van onze intuïtie; alleen zit er soms een dekseltje op….. een dekseltje ontstaan door indoctrinatie, door ons verstand, door onze “zo hoort dat’s”, door onze opvoeding. Maar hoe jammer is dat! Hoe jammer is het dat we niet altijd meer even goed bij ons echte gevoel kunnen,
dat we afhankelijk zijn van eerder genoemde redenen om beslissingen te nemen (die spijtig genoeg dan vaak niet de juiste zijn).

Intuïtie is het allereerste gevoel dat we waarnemen op het moment van keuzes maken, het allereerste gevoel dat we krijgen als we iemand bijvoorbeeld voor de eerste keer ontmoeten… hoe subtiel het ook is, dat allerallereerste gevoel zou je leidraad in het leven moeten zijn. En ik vermoed dat we allemaal, als we even de tijd nemen om na te denken,
bij onszelf situaties of ontmoetingen weten waarbij we de mist ingingen. Het voelde niet goed, maar in een fractie van een seconde nam je verstand de overhand en nam je een beslissing, of maakte je een keus, tegen je allereerste gevoel in. En vaak met een minder positief resultaat.

intuitie

Het gaat mij er niet om dat iedereen vanaf nu zijn/haar intuïtie moet gaan versterken, beslist niet. Het gaat mij erom dat iedereen vanaf nu naar zijn/haar aanwezige intuïtie
gaat luisteren, echt luisteren en echt voelen. Dwars tegen eventueel goed bedoelde adviezen van anderen in je gevoel volgen, en doen wat voor jou het juiste lijkt te zijn.

Alleen in een wereld die druk en veeleisend is, vol met prikkels, valt het niet echt mee om gehoor te geven aan je innerlijke stem. Een wijs spreekwoord zegt: “in stilte kun je horen” en ik denk dat daar een grote waarheid in zit. Om naar je intuïtie te luisteren hoef je echt niet uren mediterend en hummend door te brengen, maar je af en toe heel even onttrekken aan de waan van de dag zal je ongetwijfeld goed doen.

En mocht je voor keuzes staan, vraag dan in een wat rustig moment eens aan jezelf: “maar wat vind ik nou echt?”, of “wat kan ik met die en die persoon?”…en je zult merken dat het antwoord je al “invalt” voor je de vraag zelfs maar helemaal gesteld hebt.

En dat lieve mensen, dat antwoord is het enige juiste.!

Advertisements

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s