DOE HET VOOR JEZELF!

Doe het voor jezelf!

Een bijzondere herinnering aan de kracht die jij als mens bezit. Een jonge vrouw van 42 jaar met een zoon van 14. Ze zat een aantal jaar geleden in mijn spreekkamer. Haar echtgenoot zette van de ene op de andere dag een streep onder hun huwelijk. Hij had een ander. Van de ene op de andere dag meldde hij haar dat hij wilde scheiden. Ze had hem niets meer te bieden, vertelde hij. Een botte bijl was er niks bij. Meneer liet er geen gras over groeien, nee…Het gras werd er eerder met wortel en al uitgerukt en nadat dit was gebeurd, deponeerde hij er 6 kub beton overheen.

Mijn cliënte was echt ten einde raad. Ze zag de grond onder haar voeten verdwijnen. Ze was altijd een thuisblijvende moeder geweest, had niet hoeven werken tijdens haar huwelijk en wist niets van de gezinsfinanciën, buiten het gebruik van het bankpasje voor de boodschappen. De situatie wierp haar volledig terug op zichzelf. Het was het engste wat haar ooit was overkomen. Natuurlijk had ze weleens gedachten. Gedachten over meer vrijheid, over het leven van haar eigen leven. Maar, ze durfde er alleen over te dagdromen, want ze had het idee dat het haar nooit zou lukken om echt een zelfstandig bestaan op te bouwen. Ze schikte zich daarom in dit voortkabbelende huwelijk, omdat ze dacht dat dat voor haar nu eenmaal het hoogst haalbare zou zijn.

Wat heeft ze gehuild in de spreekkamer. De wanhoop stond in haar ogen. Als ik eraan terugdenk, dan zie ik haar nog exact voor me: zo’n mooi mens met absoluut alles in huis om hier goed uit te komen. Dat moest ze wel zelf gaan ontdekken. En dat kostte tijd.

In de gesprekken was er ruimte voor alle pijn. Het ongeloof, de woede en het verdriet. Ondertussen moesten er door haar ook veel praktische zaken geregeld worden. Dat ging haar goed af! Ook al was ze soms uitgeput van verdriet, lukte het haar een bijstandsuitkering aan te vragen en alle benodigde zaken te regelen, zoals het aanvragen van urgentie voor een huurwoning. Daarnaast droeg ze ook nog de zorg voor haar 14-jarige zoon, die ze natuurlijk ook moest opvangen met al zijn gevoelens.

En ja hoor, het gebeurde…Haar licht begon langzaam maar zeker te schijnen. Zelfs al dwarsboomde haar ex-man haar nieuwe leven door bijvoorbeeld te weigeren alimentatie te betalen, ze merkte hoe sterk ze was. Door dingen te ondernemen, door te doen, kreeg ze steeds meer zelfvertrouwen en hoe verder onze gesprekken vorderden, hoe vaker ze begon te lachen. Nooit vergeet ik die ene keer dat ze stralend binnenkwam en vertelde dat ze werk had gevonden. Ze kon het niet geloven: “Op mijn leeftijd!” Wat geweldig. En natuurlijk: want die werkgever zag haar potentie. En toen kreeg ze – op basis van de urgentieverklaring –  ook nog eens een mooie flat toegewezen.

Ze durfde te leven, ook al was het soms bijna onverdraaglijk. Ze durfde het te doen voor zichzelf. En hoe meer ze deed, hoe meer ze wilde doen.

leven-is-leren
Het einde van de hulpverleningsgesprekken kwam heel natuurlijk. Het laatste gesprek was in haar nieuwe huis. Ze had in dat jaar een topprestatie geleverd: ze werd helemaal op zichzelf teruggeworpen en het lukte haar niet alleen een eigen bestaan op te bouwen, maar ook de relatie met zichzelf. Een relatie die ze eigenlijk nooit echt was aangegaan. Ze ontdekte hoe ontzettend mooi en sterk ze was. En dat ze het waard was om voor te vechten.

Door het opbouwen van de relatie met zichzelf, ging het met deze prachtige mevrouw steeds beter. Ze ontdekte wie ze was. En zag hoe afhankelijk ze zich eigenlijk in haar ‘eerdere’ leven had opgesteld. En hoe meer ze dat ontdekte, hoe minder ze anderen het kaas van haar brood liet eten.

Toen ze net in haar nieuwe flat zat, hoorde ze via via dat het met de nieuwe relatie van haar ex niet zo goed ging. Heel toevallig – natuurlijk – belde hij haar op en wilde graag op de koffie komen in de nieuwe flat. Je raadt het antwoord van mijn cliënte misschien al: “Nee.” We hebben er kostelijk om gelachen.

In dit hele korte leven….Wat ga jij doen voor jouw ontzettend mooie zelf…?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s