MONIQUE IS SLACHTOFFER VAN INCEST

Wat als je jarenlang met een groot geheim hebt rondgelopen, misschien zelfs wel tot de dag van vandaag? Wat als zelfs je naasten, zoals je moeder, je broers, zussen of andere mensen uit je omgeving niets door hadden en misschien nog steeds niets weten? Of, misschien wel een vermoeden hadden? Wat als je – als klein meisje of kleine jongen – zelf zo verward raakte over je gevoelens dat je heel lang hebt getwijfeld of wat er gebeurde normaal was?

Vanaf maandag 2 januari verwelkomen we een nieuwe blogster bij Iceland Joey. Wij hebben veel ontzag voor haar moed, omdat zij het aandurft bij Iceland Joey de sluier van de geheimhouding, het zwijgen, de schaamte en de ontkenning die om incest heen hangen, stukje bij beetje te verwijderen. Zij schrijft in iedere blog – stukje bij beetje – over haar ervaring met incest en hoe ingrijpend dat was voor haar leven en voor de ontwikkeling van haar identiteit en persoonlijkheid. Hoe dubbel haar gevoelens als kind waren en hoe ingewikkeld. Ze schrijft over het feit dat ze als meisje zo in de war was en hoe ze “ermee om leerde gaan”. Deze intro is natuurlijk veel te kort om dit onderwerp recht te doen.

Incest is een onderwerp dat we nooit onder stoelen of banken mogen steken. Het gebeurt helaas wel, veel te vaak. Er wordt gezwegen, het onderwerp wordt weggestopt, eigenlijk net zoals incestslachtoffers dat ook gedwongen zijn of waren te doen voor hun naaste omgeving.

Laten we ervoor zorgen dat slachtoffers van incest hun geheim durven te delen, zodat ze niet alleen staan en dat we kleine stapjes kunnen maken om het taboe stukje bij beetje aan te pakken. Seksueel geweld bij kinderen is een ontzettend moeilijk onderwerp om samen over te praten, maar met deze ervaringen moeten leven en gedwongen zijn dit geheim te houden, is nog veel moeilijker..

Aanstaande maandag verschijnt de eerste blog van Monique (haar naam is gefingeerd).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s