KERSTGEDACHTEN NO.2: HET KLEINSTE SPRANKJE HOOP…

Het kleinste sprankje hoop is sterker dan de grootste oceaan van verdriet.

Jaren geleden wist ik het eerlijk gezegd al een beetje. Door ervaringen met het leven en door de opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening. Maar, toen ik in 2005 aan de slag ging als hulpverlener, ontdekte ik de werkelijke kracht ervan pas echt. Hoe langer ik aan het werk was, hoe meer bewondering ik kreeg voor de eindeloze levenskracht die schuilt in een mens. En de boodschap van hoop die erin schuilgaat. Want, hoe moeilijk, zwaar, verdrietig en oneerlijk een situatie van een cliënt ook was, er was altijd een sprankje hoop. Ook al was dat sprankje hoop nog zo klein – misschien wel zo klein als een speldenkop – het was in staat alle moeilijkheden, alle verdriet en boosheid luid te overstemmen!

Hoe vaak vraag je je misschien niet af: “Hoe blijft die persoon toch overeind?” Of: “Ja, hoe ben ik zelf eigenlijk overeind gebleven?” Ja, hoe doen wij mooie mensen dat eigenlijk? Waar haalt dat prachtige mens toch zijn/ haar kracht vandaan om verdriet, boosheid en het verlies van controle te overwinnen?

Als je hulp nodig had van buitenaf, dan denk je misschien nu: “Ja, maar ik redde het niet alleen.” Mis! Dat deed je wel, want….Je ging! Want, ook jij had hoop. En, levenskracht om vooruit te komen. Dus greep je het aan! Ook al zag of zie je dat misschien niet zo, omdat het misschien wel een van de zwaarste momenten was van je leven. Ieder prachtig, mooi mens dat ik in de jaren voor me heb gehad, die voor me zat, soms totaal ontredderd, kwam naar de afspraak! Stapten uit bed, begonnen de dag en kwamen naar de afspraak. Omdat ze ergens die levenskracht en hoop wisten te vinden.

Untitled-1.jpg
Waarom ik hier zo op hamer?

1. Omdat we als mensen vaak niet overtuigd zijn van onze eigen kracht! We zijn gefocust op onze fouten, we denken dat we het niet aankunnen, wij zijn kwaad op ons verdriet, we schamen ons ervoor, we zijn bang dat we falen en praten onszelf aan dat we het niet aankunnen.

2. En, omdat ik WEET dat alles wat jij op je levenspad (te verduren) krijgt, te overwinnen is door jou. Dat is niet omdat ik het geloof, maar omdat ik het WEET. En honderden mensen heb gesproken en begeleid die mij dat bewijs keer op keer hebben geleverd. Je krijgt niets op je pad dat je niet aankunt. Jij kan het aan! Jij hebt alle tools in huis. Jouw levenskracht en dat sprankje hoop is altijd sterker dan welke uitdaging dan ook.

Maar, het plaatje is zelfs nog groter… Want, met alle moeilijke situaties die jij op je pad krijgt, is die levenskracht namelijk direct verbonden aan lessen die je leert over jezelf, over hoe je met jezelf omgaat, over het leven zelf, over hoe je iedere keer weer een stapje verder komt op je pad door alle uitdagingen aan te gaan…

Dus, lief mens, deze Kerstgedachten No.2 is een grote ode aan jou!

Jij hebt dat namelijk verdiend!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s