VERSTAND…VERSTANDIG?

“Je kunt nu eenmaal niet altijd doen wat jij wilt.”
“Je hebt hiervoor gekozen.”
“Je moet je gevoel opzij zetten.”
“Je moet doorgaan.”
“Je hebt een plicht.”
“Het gaat je toch niet lukken.”
“Je bent het niet waard.”
“Zie je wel, het gaat weer mis.”

Misschien word je al moe bij het lezen van deze uitspraken…Misschien herken je ze niet direct, maar misschien ook wel. Ze komen – zoals ze hier bedoeld zijn – niet van een medemens. Nou ja, in de basis komen ze er uiteindelijk wel vandaan, maar zoals ze hier genoemd zijn, gaat het om ons verstand, dat ons zo goed assisteert in het leven, maar ook onze grootste vijand kan zijn.

“Doe normaal”… herkenbaar? Misschien wel 1 van de meest favoriete woordcombinaties van ons verstand. “Normaal.” “Verstandig.” “Gebruik je hersens.” “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” “Gedraag je.” “Anderen doen het ook zo.” Etc, etc.
Geen idee hoe het zit met jouw verstand en zijn “woordenschat” van woorden en zinnen, maar ik heb een flauw vermoeden dat die van jou ook rijkelijk is toebedeeld met allerlei woorden of “uitspraken”, die misschien onbewust of bewust (ongewild) veel invloed op je leven hebben.

Natuurlijk, verstand heb je hoe dan ook nodig! Want, hoe je het ook wendt of keert, als het verstand ons niet zou helpen in het dagelijks leven, dan loopt het niet al te best af. In het verkeer, met het kopen van een huis, met het beschermen van je kinderen en jezelf, etc. En, hoe zou je iets kunnen leren zonder dat verstand? Je hebt het nodig om dingen te leren doen, om oorzaak-gevolg situaties te begrijpen / in te schatten en nog veel, veel meer.

Maar dan is er die keerzijde aan dat verstand, die grote “maar”. Die “maar” is opgebouwd uit verschillende stukken of noem het “laatjes”.Stel je verstand maar voor als een kast met allemaal lades. Een van deze lades zit vol met een scala aan “boodschappen” dat jij tijdens het opgroeien hebt meegekregen over jezelf. Nou, zul je zeggen: “Wat heeft dat dan te maken met mijn verstand?”

Stel, dat je als kind vaak te horen hebt gekregen dat je niets waard bent, dat je altijd alles fout doet, dat je veel beter je best moet doen, dat je sterk moet zijn en moet stoppen met huilen, dat je niet goed genoeg bent of dat je een geheim moet bewaren, omdat er anders vreselijke dingen gaan gebeuren…? Stel nou, dat je dat te horen hebt gekregen, soms jarenlang? En, dat je die boodschappen die je kreeg over jezelf – door de belangrijkste mensen om je heen – als de waarheid bent gaan zien?

Maar, hoe zit dat dan, die “waarheid”? En hoe wordt dat dan waarheid?
Een voorbeeld: het lukt jouw zoon of dochter om de tafel van 5 foutloos op te dreunen. Jij geeft je kind een complimentje en zegt: “Wauw, dat heb je goed gedaan zeg!”

En nu gebeurt er iets heel aparts, want, al is een compliment iets dat gevoelsmatig heel fijn aanvoelt, er gebeurt ook iets in het verstand.

img_9835-small
Dat verstand vangt die boodschap namelijk op en zegt (stilletjes) op de achtergrond: “Aha, als dit lukt, dan lukt het leren van de tafel van 6 ook wel!” (logische redenatie) Je ziet dus dat het verstand hier een belangrijke rol speelt. Het geeft zelfvertrouwen en “beredeneert” dat als iets lukt, het de volgende keer ook kan lukken!

Omgekeerd werkt het net zo. En, ik weet zeker dat je meteen begrijpt dat dat heel desastreus kan zijn…Want als jij, als lief kind dat je was, vaak gehoord hebt dat je geen knip voor de neus waard bent, dan heeft jouw verstand ook zijn werk gedaan.
Jouw verstand heeft logisch beredeneert dat je niet veel waard bent, want “je was een rotkind”, “je was dom”, “je kon niks”, “je was verkeerd”, “jij mocht misbruikt worden”… Wat kan dat je een ontzettend verdriet geven;  verdriet dat je misschien wel nooit echt hebt kunnen uiten.

Laat staan dat je als volwassene dan ook nog grote kans hebt dat je mensen om je heen hebt verzameld die exact hetzelfde doen met jou: kleineren, jouw het gevoel geven dat je niets waard bent, etc. En, je laat het gebeuren, want jouw verstand heeft ooit logisch beredeneert dat het wel zo moet zijn dat je niets waard bent.

Terwijl dat helemaal niet de waarheid is! Jij bent juist een prachtig mens! Alleen, zul je, om dit voor 100% te kunnen geloven, je verstand langzaam maar zeker moeten “herprogrammeren”…
(in een ander artikel ga ik daar meer op in)

Dan is er nog een andere “maar” aan dat verstand. Dat is een andere lade…Die gaat over normen, waarden en gedragsregels die “de maatschappij” ons opleggen. Natuurlijk gooien we normen en waarden hier niet overboord. Integendeel. Maar, wat ik wel hoop, is dat je bij sommige gedragsregels die er zijn, soms eens een vraagteken zet. Zo van: “Is dit echt waar? Als ik dit doe, wordt ik dan echt gelukkiger?”
Het gaat om een kluwen van allerlei (soms bewuste, soms onbewuste) gedragsregeltjes die we in onze opvoeding, door onze sociale omgeving, door de media, door de politiek, etc, opgelegd hebben gekregen. Zoals bijvoorbeeld: “Het is goed dat we bij elkaar blijven voor de kinderen.” Oja, is dat echt zo…?

Het opvolgen van al die gedragsregels kan voor jouw leven en gezondheid desastreuze gevolgen hebben. Misschien zit je al een tijd niet lekker in je vel en twijfel je aan de inhoud van je leven. Aan je relatie of misschien wel je baan. Stel, je staat iedere dag doodmoe op en soms bekruipt je een gevoel van paniek van “hoe nu verder” of “wil ik dit wel”? En dat een seconde later je verstand alweer om de hoek komt met: “Nee, hup, doorgaan. Het hoort er nu eenmaal bij.”

Misschien heb je wel moeite met slapen, heb je lichamelijke klachten en voel je je van tijd tot tijd lusteloos. Of, misschien heb je je erbij neergelegd, omdat het “normaal is”? Maar wat is “normaal”? Tja, wat is normaal? Wat is de waarheid? En, nog veel belangrijker: wat is goed voor jou…?

De essentie is om zo nu en dan eens stil te staan bij de invloed van jouw verstand…Wat zegt het je en wat fluistert het je in?

Deze blog is slechts tipje van de sluier als het gaat om de grote invloed van ons verstand. Ons verstand doet heel veel goeds, maar kan ook onze ergste vijand zijn. Het overruled onze intuïtie en het ziet dingen als “de waarheid” of als logica, terwijl dat niet zonder meer het geval is…

IMG_9882 SMALL.jpg
Mocht je na willen praten over dit onderwerp, stuur dan gerust je email naar contact@icelandjoey.com t.a.v. Alinde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s