SPIRITUALITEIT IS REALITEIT

Door: Spiritual Balance

Spiritualiteit is realiteit.

Zo, dat staat er even. Spiritualiteit is realiteit! Geen geloof, geen religie ? Nee, spiritualiteit is de realiteit. Maar dan wel de échte spiritualiteit. Jammer genoeg wordt spiritualiteit maar al te vaak verward met paranormaliteit. “Ben jij ook zo spiritueel?”, waarmee dan eigenlijk altijd bedoeld wordt of je één of andere gave hebt. Er zijn heel wat paranormale mensen die niet leven volgens de spirituele leer en heel veel spirituele mensen die niet paranormaal zijn.

Niet elke paragnost loopt het pad der bewustwording en niet elk bewust mens kijkt in een glazen bol. Sterker nog; dit is zelden het geval. In het geval van paranormaliteit steekt het ego nogal eens de kop op, terwijl iemand die zich bezig houdt met spiritualiteit juist keihard werkt om het ego “af te leggen”. Maar inderdaad, het komt zeker ook vaak voor dat mensen die zich bezig houden met spiritualiteit meer gevoeligheid hebben ontwikkeld dan mensen die zich er niet mee bezig houden. Dat komt doordat een bewust persoon het verstand een beetje uit kan zetten zodat de directe verbinding met “de baas boven” wat makkelijker tot stand komt. Nuanceverschilletje, zoals dat heet en lastig uit te leggen.

Spiritualiteit is niets meer en zeker niets minder dan bewust leven en dan wel met hoofdletters. Spiritualiteit is leven vanuit bewust-zijn. Bewust-zijn dat alles wat je denkt en doet consequenties heeft, bewust-worden wie je werkelijk bent door jezelf continue onder de loep te nemen en je verschillende “laagjes” af te pellen, bewust-zijn dat je een pad te gaan hebt met levenslessen, met ontmoetingen die iets te zeggen hebben, met situaties en uitdagingen die het je knap lastig kunnen maken maar moet leren “beheersen”, met geestelijke examens, maar ook leren omgaan met dat vreselijke ego dat ons in de weg zit, met ons verstand dat het “altijd beter weet”.

Spiritueel leven houdt in dat je vanuit een zuiver hart en een rein geweten deze aardse reis eindigt, zodat je het de volgende keer nog beter kunt doen.

island-sunrise
Een volgende keer? Inderdaad, een volgende keer. Eén van de spirituele natuurwetten, oftewel de veda’s, is die van de reïncarnatie, de wedergeboorte… Die houdt in dat je na het eindigen van dit aardse leven een tijdje rondzweeft in dat oneindige universum om na een lange tijd weer terug te komen in een (ander) aards lichaam om weer een totaal ander pad te gaan lopen, met andere situaties, andere moeilijkheden en andere beperkingen.
En hoe beter jij je drempels neemt, hoe beter jij omgaat met lastige situaties, des te beter en makkelijker wordt het die volgende keer. Kort gezegd: verdien je je sporen in elk leven.Wel kom je dan dezelfde mensen weer tegen uit al je andere levens, maar hoe dat precies werkt, daar gaan we het een andere keer uitgebreid over hebben.

Om een tipje van de sluier op te lichten: je hebt met iedereen die je tegenkomt iets uit te werken. Dit is een hele simpele uitleg van het woord “karma”, wat niets anders dan actie en reactie betekent.
Heel simpel gezegd: wanneer je in het ene leven iemand kwaad doet, krijg je dat in datzelfde of ander leven voor je kiezen. De wet van karma behelst echter veel en veel meer dan deze simpele uitleg, maar voor mij houdt het in dat ik me er bewust van ben dat iedere verkeerde gedachte of handeling consequenties heeft. Positief of negatief natuurlijk: er bestaat niet zoiets als alleen maar negatief karma.

Spiritualiteit is leven zonder verwachtingen, leren los te laten, zonder langdurige stress, maar met vertrouwen, met liefde voor jezelf, je medemens en de natuur, met overgave,
met vrijheid in je denken. Het is leven met keuzes heel bewust maken; bewust te zijn wat bij je past en wat jij verlangt en je niet laten verleiden tot verkeerde keuzes maken.

En hier komt een andere natuurwet alweer direct om de hoek kijken: de wet der verleiding. Weer een simpel voorbeeld: in 1 jaar rijk worden door bijna over lijken te gaan of te stelen (dus mensen te benadelen) of 40 jaar eerlijk werk verrichten en dan rijk worden…. Kiezen voor optie 1 is de wet der verleiding: die heeft consequenties en niet de meest positieve.

Ik leg hierboven een paar natuurwetten heel simpel uit, maar eigenlijk komt het niet eens in de buurt. De natuurwetten, de wetten van het universum, de wetten van spiritualiteit zijn zo uitgebreid en allesomvattend, dat het in dit stukje tekst eigenlijk niet te doen is om het uit te leggen.

Wat ik belangrijk vind, is dat je je meer bewust wordt van de dingen die je doet, die je denkt, maar ook van de dingen die je nalaat, van situaties die je overkomen…neem maar van mij aan dat je niets krijgt wat je niet aankan. Alles vindt van bovenaf volgens een vooropgezet plan, een vooropgezette afspraak plaats. Natuurlijk weet ik dat heel wat mensen een aardig pakket op hun bord krijgen, natuurlijk weet ik dat er mensen zijn die geen uitweg meer zien en hun leven zelf beëindigen omdat het te zwaar is.
Hierover volgt een andere keer meer.

Zou je graag meer te weten willen komen over de natuurwetten (veda’s), reïncarnatie, etc? Dan is de Cursus Bewustwording & Diepgang misschien iets voor jou. De cursus start op 13 januari 2017 en omvat 4 avonden (1x per maand). 

Klik op deze link voor alle informatie, de besproken onderwerpen en data in 2017. 

Advertisements

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s