ER IS LIJDEN

Er is lijden
Afgelopen weekend was ik een blog aan het lezen, waarvan ik de link via een vriendin kreeg. Ik zag heerlijke recepten met nog veel lekkerdere en gezonde ingrediënten, maar wat me het meest raakte, waren haar verhalen die geschreven stonden tussen de recepten door. Haar eerlijkheid over hoe ze het leven ervaart, hoe ze regelmatig strijd levert en hoe ze – heel bewust – steeds beter is gaan zorgen voor zichzelf. Het raakte me, omdat ook zij – net als een aantal andere mensen om me heen – zo eerlijk durft te zijn over het leven in een maatschappij waar veel mensen en masse proberen 24/7 gelukkig te zijn en waar we elkaar dit ‘fabeltje’  graag voorhouden.

Dat fabeltje is niet ontstaan uit slechte bedoelingen, nee, juist met een goede intentie, want ‘als iedereen het zo zegt of ervaart, dan zal het wel zo zijn’, toch? Dat kun je niemand kwalijk nemen. Daarnaast hebben we een overvolle agenda, een druk gezin en nauwelijks tijd om aan onszelf te denken. Er is dus veel aan gelegen om te kunnen passen in dat plaatje! Maar, wat nou als dat ‘plaatje’ je verre van gelukkig maakt? Wat nou als we hiermee mislopen dat we onze echte “ik” leren kennen en leren hoe het leven echt in elkaar steekt..?

De jonge moeder van wie ik de blog heb gelezen, heeft hierin al een grote stap gemaakt. Zij schrijft dat het leven van tijd tot tijd leuke en mooie momenten heeft, maar dat er ook veel strijd wordt geleverd. En, ze heeft gelijk. Er is strijd. Er is lijden. We kunnen er gewoonweg niet omheen.

De geluksindustrie
Het is niet voor niets dat de ‘geluksindustrie’ een industrie is die gigantisch floreert en waar bakken met geld verdiend wordt met theorieën om jou “gelukkig te laten worden”.
“Vind je geluk in 3 dagen met ons nieuwe seminar!”

Want, geld, dat kost het en ook vaak niet weinig. Ik volg een aantal ‘geluksindustrie’ Facebookpagina’s, omdat ik nieuwsgierig ben hoe zij het toch voor elkaar krijgen om mensen behoorlijk wat geld afhandig te maken. Het zijn vaak stapsgewijze, te-mooi-om-waar-te-zijn filosofieën, die jou beloven met een – bijvoorbeeld – weekendseminar weer helemaal happy te maken (in een paar dagen…).

Wat ik echter nooit terugzie in de informatie op deze pagina’s, is de realiteit. En, die realiteit is dat we sowieso in ons leven geconfronteerd worden met moeilijke situaties, strijd en lijden. En, dat je als mens ook nog eens bent opgegroeid met allerlei (verborgen) boodschappen, doctrines, goede en slechte ervaringen (voor meer informatie hierover, neem eens een kijkje bij dit artikel).
Die boodschappen, doctrines en ervaringen op je levenspad wis je niet zomaar uit. Het kost tijd om ze te ontdekken en om ze eventueel aan te pakken. Het is eveneens moeilijk een ingewikkelde situatie aan te gaan, terwijl alles onzeker lijkt en alles lijkt fout te gaan.

De ‘geluksindustrie’ praat – zie ik – liever niet over deze dingen, want dan wordt al snel duidelijk dat een weekend bij lange na niet voldoende is om je een beetje vooruit te helpen…Uiteindelijk veroorzaakt het teleurstelling en misschien zelfs verdriet, want, als het jou niet lukt om gelukkig te worden in 3 dagen, zul jij misschien boos op jezelf zijn dat het je niet is gelukt. Terwijl je niet weet dat anderen dat ook niet lukt!

Anderzijds, wat deze industrie al helemaal niet wil, is dat jij op den duur erachter komt, dat alle antwoorden al in jouzelf zitten…En je dus helemaal geen peperdure e-books nodig hebt..!

img_1989-blk-wht

Leef je leven
Nu is het zo dat deze blog er niet is om je levenslust of het plezier in een eventuele ‘feel good’ cursus weg te nemen. Integendeel. Het is ook niet bedoeld om dat ene mooie mindfullness seminar af te kraken die je misschien net hebt gedaan. Want, als het goed voelt voor jou; als dat innerlijke stemmetje zegt dat het o.k. is, dan is het echt wel o.k..Misschien kun je er beter door ontspannen, is je hoofd van binnen rustiger geworden of misschien helpt het jou om vaker de mooie kanten van het leven te zien. Dat is geweldig!  Op het moment dat je het gevoel bekruipt van “dit is te mooi om waar te zijn”, dan is het best handig om dat serieus te nemen.

Misschien zet dit stukje schrijven je wel aan het denken…..
Hoe ervaar jij het leven eigenlijk en durf je hierover 100% eerlijk te zijn tegen jezelf?
Leef jij voluit, met alles wat daarbij komt kijken?
Huilen, lachen, zingen, boos zijn, etc…?
Durf je het aan…?
Vind je jezelf het waard?

Het leven kan leuk, mooi en fijn zijn, maar vaak is het ook verrekte moeilijk! Lijden bestaat en zeker niet zonder reden. Een 24/7 geluksgevoel zoals dat voorgespiegeld wordt, bestaat niet! Ieder mens wordt beïnvloedt door de doctrines en ervaringen waar hij/zij mee opgroeit. Ieder mens krijgt verschillende vormen van lijden en uitdagingen op zijn pad. Nogmaals, niet zonder reden…

Zonder lijden, geen leven. Zonder lijden, geen groei. Zonder lijden, geen vooruitgang. Zonder lijden, geen geluk…

Advertisements

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s