ALS JE EENS WIST…DAN ZOU JE WEL BEGRIJPEN DAT IK…

Door: Alinde

“Als je eens wist…Dan zou je wel begrijpen dat ik…”

Dagenlang werd er gezwegen. Er werd geen blik uitgewisseld en de spanning was om te snijden. De dagelijkse bezigheden werden uitgevoerd zoals gewoonlijk; werk, school, het huishouden.
Maar – dagelijkse bezigheden of niet –  het zwijgen van 1 gezinslid lag als een donkere wolk boven het hele gezin; een donkere wolk waarvan niemand wist wanneer hij weg zou trekken. De persoon in het gezin die ervoor koos langdurig te zwijgen, was degene die uiteindelijk zou bepalen wanneer de donkere wolk weer zou verdwijnen.

We hebben allemaal weleens een rotdag of een off-day. En dan doen of zeggen we misschien weleens dingen waar we niet trots op of blij mee zijn. Je kent dat wel: je wordt ‘s-ochtends chagrijnig en moe wakker, je moet opschieten, je hebt geen tijd om te ontbijten en tot overmaat van ramp beland je in de file. Op je werk gaat er van alles mis en je denkt: “Is het weer zo’n dag?” ‘s-Avonds kom je versleten thuis, de kinderen zijn veel te druk en dan moet je ook nog eens gaan sporten. Dat sporten wordt ingewisseld voor liggen op de bank met een zak chips. Onschuldig toch? Hoe lekker en goed is het niet om soms gewoon aan een baaldag toe te geven?

Maar wat als het niet meer over een baaldag gaat? Wat nou, als je naarstig op zoek bent naar het hebben van een goede dag? Een dag waarbij je je ontspannen voelt, vrolijk bent en vriendelijk tegen jezelf en anderen? Stel nou, dat je je een ongeluk zoekt hiernaar, maar dat het je gewoonweg niet lukt en je soms wanhopig wordt van je eigen gedrag?
Je piekert je suf, je voelt jezelf slecht, want je weet instinctief dat het geen baaldag is. ‘Wie ben ik nou eigenlijk?’, denk je misschien soms. “Ben ik een kreng? Een zeikerd? Een klootzak? Is dat het enige dat ik ben? Waarom komt dat nare gevoel steeds terug? Waarom doe ik zulke dingen? Waarom ben ik zo hard tegen anderen? Waarom ben ik zo hard tegen mezelf?”

c8eee4d2b4f3d0cec7072c18a6ac2f34_950x600_fit

Diep van binnen weet je dat het verder gaat dan gewoon een baaldag. Dat laat je niet zien aan anderen, want je probeert het ver weg te stoppen. Ik weet het, want ik heb “je” regelmatig gezien in de spreekkamer…Eerst een beetje stoer: “ik ben sterk, ik heb het allang een plek gegeven, ik bijt gewoon van me af, ik loop niet meer mee met de stroom”, maar je vergat 1 ding. Je had nog een ingrediënt  nodig, voordat je verder kon.
Liefde, steun, aandacht voor jezelf, jezelf liefhebben. Ook al was er voor je gevoel misschien nog niemand geweest die jou dat echt had gegeven. Hoe kon je het jezelf dan geven?

Maar, ik wist ook: als jij een plek hebt, waar je mag zijn wie je bent, dan komt die liefde voor jezelf stapje voor stapje, beetje bij beetje. Want, als ik 1 ding heb gezien en gelukkig heb mogen meemaken, is dat jij een prachtig wezen bent en dat als er maar 1 plekje is waar je de ruimte krijgt om de liefde voor jezelf te ontdekken, er iets heel moois ontstaat…

Er is ook nog een groepje mensen, dat het destructieve gedrag dat ze hebben naar de mensen om hen heen, niet ziet van zichzelf. Dat zijn degenen die over anderen heen stampen en nog een keer teruglopen voor hetzelfde riedeltje. Zij verwachten van anderen dat ze zich naadloos zullen aansluiten bij hun wensen. Voelen zichzelf het slachtoffer van alles dat om hen heen gebeurt. Zwijgen de mensen om hen heen misschien dood (een dag, dagen of weken) of beschuldigen hen van dingen waar ze niet verantwoordelijk voor zijn.
Maar – alsjeblieft, let op nu – ook al lijken die mensen heel hard, koud of gevoelloos, vergeet nooit dat ook zij diep van binnen op zoek zijn naar erkenning, liefde, steun en warmte, omdat ze die misschien wel nooit hebben gekregen. Ook zij kunnen zich diep van binnen erg eenzaam voelen, gekwetst zijn, omdat ze door alle negatieve ervaringen op die manier anderen onbewust op afstand houden.

En dan raken we een belangrijk punt.
Want – of je je nu bewust bent van je gedrag of niet – die pijn of leegte, die is er. Noem het opgelopen schade, noem het oneerlijke gebeurtenissen, noem het wat het voor jou betekent.

En, dat kan veroorzaken dat je – bewust of onbewust – de mensen om jou heen pijn doet of dat je je op hen afreageert. Dat zijn vaak de mensen die niet verantwoordelijk zijn voor jouw leegte of pijn. Het is eigenlijk een noodkreet:

– “Als je eens wist hoe ik vroeger gekleineerd ben, dan zou je wel begrijpen waarom ik zo heftig reageer.”
– “Als je eens wist wat ik allemaal gegeven heb, dan zou je wel begrijpen waarom ik de slachofferrol aanneem.”
– “Als je eens wist hoe ik altijd gepest ben, dan zou je wel begrijpen waarom ik onmogelijk echt contact kan maken met anderen.”
– “Als je eens wist dat ik vroeger nooit steun kreeg van iemand, dan zou je wel begrijpen dat ik anderen afwijs en geen erkenning kan geven.”

bloemen-plus-vlinder-jpeg-black-white

Misschien kun je verzinnen welke zin bij jou past of misschien kun je er 1 maken die op jouw situatie van toepassing is. En voor jezelf heb je vast al een keer uitgevogeld welk gedrag van jezelf je liever niet laat zien en waarmee je de ander, maar VOORAL JEZELF onnodig kwetst. Dit gedrag helpt je namelijk geen steek verder.

Ik hoop dat ik je vandaag 2 dingen mee kan geven:

1.    Weet dat je geen speelbal hoeft te zijn van je gedrag! Jij bepaalt op een zeker moment (ook al is dat moment heel, heel kort) hoe je de ander benadert. Je hebt een keuze. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Je bent geen robot. (oef, ik weet het, dat vergt oefening!)
2.    Wordt verliefd op jezelf! Maak iedere dag wat tijd voor jezelf vrij, leer jezelf kennen: wie ben jij nou eigenlijk? Heb je door wat voor een mooi mens je bent? Of zit dat op een plekje heel ver weg? Ga naar buiten, adem de frisse lucht in, luister naar je favoriete muziek, ga even zitten in stilte, doe een les yoga, praat met jezelf. Doe wat bij jou past en probeer uit! Vraag jezelf eens af: hoe kan ik de liefde geven aan mezelf die ik zo nodig heb?

Mocht je niet weten hoe het allemaal aan te pakken (dat is helemaal niet erg!), kom dan eens naar het nieuwe spreekuur dat start vanaf dinsdag 3 januari in Spiritual Balance in Strijen. Daar kunnen we het samen hebben over je situatie, de gevolgen die het heeft voor je relatie, etc. Misschien kom je alleen naar het spreekuur (1e gesprek is kosteloos) of misschien heb je behoefte om meerdere sessies te hebben.

Je bent van harte welkom!

Warme groet,

Alinde

Advertisements

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s