PIJN IN JE RELATIE: HET VERHAAL VAN MARK & DEBBY (2/5)

Door: Alinde

Jaloezie, onzekerheid, (telefoon) controleren, pesten, uitlokken, uittesten, midden in de nacht bellen, vrienden uithoren, angst, escalatie, periodes van rust, jezelf wegcijferen, jezelf verantwoorden, minderwaardigheidsgevoelens, pleasen, jezelf kwijtraken, schaamte, door de bomen het bos niet meer zien, onder druk zetten, negeren, de ander doodzwijgen, verlies van vrienden, lichamelijke klachten, hyperventilatie, slaapproblemen, gevoelens van uitzichtloosheid, etc…zomaar een greep uit wat ‘pijn in je relatie’ kan inhouden. 

Misschien is het een ver van je bed show, onderstaande situatie die ik zo ga beschrijven.
Misschien herken je wel het een en ander.
Of, misschien lees je dit verhaal wel en schrik je, omdat je zo nog nooit naar je eigen situatie had gekeken.

Zoals in het eerste van de vijf artikelen al naar voren kwam: ‘huiselijk geweld’ of ‘geweld in de relatie’ heeft vaak een etiket in onze maatschappij, waardoor veel vormen van “de ander of jezelf geweld aandoen” niet meegerekend worden of waardoor er gewoonweg niet aan wordt gedacht.

Dat is echt spijtig, want het betekent dat er veel mensen – zowel vrouwen als mannen – zullen zijn die zich machteloos voelen in hun relatie; niet zichzelf kunnen zijn of misschien dingen doen waar ze niet trots op zijn.

flowers-small-blwh
Wist je dat psychisch geweld niet automatisch betekent dat er gescholden wordt? En dat er dus ook psychisch geweld kan zijn zonder te schelden, zoals bijvoorbeeld de ander negeren, doodzwijgen, pesten, kleineren, gedrag uitlokken, de ander uittesten (kijken hoe ver je kunt gaan totdat er ruzie ontstaat), etc…

En, wist je dat het vaak om situaties gaat, waarbij de spanning heel geleidelijk oploopt? Dat het erin kan sluipen? Of, dat het soms situaties zijn, waarbij alles in het begin van de relatie aanvoelt alsof het “haast te mooi is om waar te zijn”?
Dat het zelfs situaties kunnen zijn, waarbij je misschien eerst een prima relatie had, maar jij en je partner misschien wel lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan door allerlei ingrijpende, externe gebeurtenissen, zoals ontslag/ financiële problemen, burn-out, depressie, ziekte, en zo meer…?

Onderstaande situatie mag misschien op bepaalde punten geweldloos lijken; dat is hij zeker niet. Herken je jezelf in bovenstaand of misschien in onderstaande situatie of ervaar jij iets vergelijkbaars?

Schroom dan niet om naar het nieuwe spreekuur in Spiritual Balance te komen, dat start vanaf januari 2017, Boompjesstraat 27 in Strijen.

Mocht je twijfelen, bel of mail ons gerust op 06-53518321 (Linda) of 06-83248170 (Alinde) of info@spiritualbalance.nl.
Het spreekuur wordt gedaan door Alinde Baljon, maatschappelijk werker.

***

Het verhaal van Debby en Mark
29 oproepen gemist. Debby zit net in de auto om naar huis te gaan na een avondje gezellig tafelen met vriendinnen. Voor het wegrijden pakte ze haar telefoon uit haar jas om muziek te luisteren in de auto. 29 oproepen gemist? Van Mark? He? “Ja, het is 1:15 uur, eigenlijk veel te laat om terug te bellen….Of, zal ik toch even proberen? 29 is wel erg veel; misschien is er iets aan de hand…” denkt Debby bij zichzelf. Ze besluit toch de volgende dag terug te bellen. Hoe vervelend is het niet als ze hem wakker belt? Van de volgende dag terugbellen komt het niet, want, net als ze haar eigen straat binnenrijdt, gaat de telefoon. Ze neemt op.

D. “Hee, wat had je me vaak gebeld! Ik dacht bij mezelf: “Het is een beetje laat om terug te bellen, dus ik wilde je morgen even terugbellen.”
M.“Ja, ik was hartstikke ongerust. Ik dacht: waar is ze nou? Je kan me trouwens altijd bellen hoor, ook in de nacht.”
D. “Ik was bij Sandra samen met de rest, heel gezellig. Maar, ik dacht eigenlijk dat je dat wel wist.”
M. “Nee, ik wist van niks.”
D. “Oh, sorry, ik dacht echt dat ik het gezegd had!”
M. “Wie waren er allemaal?”
D. “Nou Sandra dus, Monique, ja, eigenlijk iedereen wel. Was echt gezellig, zoals altijd.”
M. “Ok, nou, goed om te weten. Ik ben blij dat je ongedeerd bent. Zie ik je morgen?”
D. “Jawel, uh, dat kan wel, alleen ik moet ook langs m’n ouders in de middag. M’n moeder vroeg ook of ik blijf eten, maar daarna lukt wel.”
M. “Zal ik meegaan?”
D. “Uhm, nou, ja, op zich geen probleem…”

Als Debby opgehangen heeft en ze haar huis binnenloopt, heeft ze een beetje een raar gevoel in haar buik. Zo snel al een nieuwe vriend meenemen naar haar ouders heeft ze nog nooit gedaan. Maargoed, het kan op zich geen kwaad. Trouwens, ze heeft vanavond iets teveel toastjes naar binnen zitten werken, bedenkt ze zich dan.. “Pfff, sorry buik…”

Mark staat de volgende dag klokslag 14.00 uur voor de deur zoals afgesproken en ze stappen in de auto. “Luister, ik was echt ongerust gisteravond. En dan neem je ook nog eens je telefoon niet op.” Hij slaat zijn arm stevig om haar heen. “Sorry,” zegt ze, “Ik dacht echt dat ik het had gezegd.” M’n telefoon zat in m’n jaszak.” Als ze bij haar ouders zijn en Debby naar de keuken loopt, krijgt ze een appje van Sandra: Heyyy, ik werd vanochtend ineens gebeld door Mark..? Vroeg wie er allemaal waren gisteravond…?
Prompt roept Mark vanuit de gang: “Hey, wat ben je allemaal aan het doen daar? Moet je de koffiebonen nog oogsten?” In een flits – zonder na te denken – delete ze het bericht van Sandra. “Nee joh, bijna klaar!” Mark loop de keuken in. Ze geeft hem het dienblad met koffiekopjes en thermoskan, ze neemt zelf het dienblad met de plakjes cake mee en laat haar telefoon op het aanrecht liggen.

Tijdens de koffie, vertelt Mark honderduit over hun relatie. Hij praat zoveel, dat ze er nauwelijks tussenkomt. Ze horen bij elkaar, vertelt hij. Vanaf de eerste dag was er al zo’n enorme klik. Debby voelt zichzelf eerst een beetje vreemd – zoveel hebben ze nog helemaal niet gedaan samen – maar, hoe meer hij aan het praten is en toch wel hele lieve dingen over haar zegt en wat hij allemaal voor haar wil doen, raakt ze enthousiaster en enthousiaster. Het is toch wel heel leuk wat hij over haar zegt. En ja, ze heeft in die korte tijd dat ze bij elkaar zijn misschien al wel 5 bossen bloemen gehad. Zo iemand heeft ze nog nooit ontmoet; in eerdere relaties ontbrak het juist aan aandacht of warmte. Het lijkt soms wel te mooi om waar te zijn. Het enthousiasme van de twee slaat ook wel een beetje over op haar ouders, hoewel haar moeder redelijk gereserveerd blijft. Als Mark naar het toilet is, zegt haar moeder zachtjes: “Leuke jongen hoor die Mark, maar lieverd, wel een beetje rustig aan doen hoor. Jullie lopen wel een beetje erg hard van stapel.” “Komt goed, mam.”

holding-hands

Als ze later in de auto zitten, vraagt Mark: “Waarom appte Sandra jou eigenlijk?” Debby krijgt het warm en haar gezicht wordt rood. “He??”, denkt ze. Ze was het alweer vergeten. Sandra appte haar dat Mark haar had gebeld; ze heeft niet meer terug gereageerd. Maar, ze heeft het bericht meteen verwijderd. Hoe kan hij dat nou weten..?
“Uhm, ja, ze appte me inderdaad, ging nog over gisteravond dat het zo gezellig was.”
“Oh, ok, want ik ging mijn handen wassen in de keuken en toen zag ik toevallig op je telefoon dat ze appte: Waarom doet Mark dat?”
“Uhh, ze zei dat je haar had gebeld ofzo?”
“Ja!!,” zegt Mark geïrriteerd, “Ik belde haar vanochtend dat ik een verrassing voor je aan het regelen was. Ik wilde haar erbij betrekken om iets speciaals te doen, maar nu kan dat niet meer. Lekker dan.”
“Oh, sorry, dat wist ik niet.”

In de weken die volgen, ziet ze Mark steeds vaker en wordt Debby overspoeld met kadootjes, kaarten en avondjes uit. Ze vindt het geweldig; deze aandacht heeft ze nog nooit gehad. Heel af en toe benauwt het haar wel. Ze schenkt geen aandacht aan dat gevoel, want “ik ben het gewoon niet gewend dat iemand zo lief voor me is”. Mark zat zelfs een keer in de huiskamer toen ze uit haar werk kwam. Ze schrok ontzettend, want hij heeft geen sleutel en zij verwachtte dus niemand in haar huis. Hij had de sleutel ontfutseld bij de buren, die een noodsleutel hebben.
Beetje apart, vond ze, maar ook wel weer een hele leuke verrassing. De hele situatie lijkt soms haast te mooi om waar te zijn. Ze heeft dit nog nooit eerder op deze manier ervaren. Hij belt iedere dag op hetzelfde tijdstip om te vragen wat ze allemaal aan het doen is. Soms is dat wel irritant, want soms komt het niet uit. Daarnaast is haar werk praktisch hetzelfde iedere dag. Ze heeft weleens eerder tegen hem gezegd dat hij echt niet iedere dag hoeft te bellen, maar, daar wil hij niets van weten.

Als ze samen een weekend naar Berlijn gaan om kerstinkopen te doen en ze staan te wachten op de metro bij Alexanderplatz, komt er man afgelopen op Debby. Ineens ziet ze wie het is! “Deb!! Wat doe jij nou hier??”  Hij omhelst haar. “Ben!! Dat is zo lang geleden.” Ben is een oud-collega. Ze hadden de grootste lol op kantoor. Pesterijtjes uithalen met anderen, foutieve kopieën maken,…
Ze stappen de metro in en na 1 halte stapt Ben uit. Hij blijkt tegenwoordig met zijn partner in Berlijn te wonen. Als ze het leuk vinden, kunnen ze de laatste avond bij hem en zijn vriend komen eten. Zodra Ben is uitgestapt, verandert Mark’s gezichtsuitdrukking en is hij stil. Debby valt het in eerste instantie niet op; ze denkt terug aan Ben en hoe leuk ze het vindt, dat ze hem weer heeft gezien.

Zodra ze de hotelkamer inlopen, legt Mark zijn hand op haar schouder. Het is vervelend; Mark staat zo dicht op haar, dat ze geen kant op kan.
“Wie is die Ben precies?! Nou, zeg op!! Is hij een ex van jou??”
“Ben is een oud-collega; dat hoorde je toch?? Meer niet! Wat heb jij ineens?? Laat me los joh!!”
“Hoezo moet ik je loslaten? Wij moeten eens even heel goed praten. Je vindt hem leuk hè, ik zag het wel. Je kan vast niet wachten om bij hem te gaan eten morgen. Nou, ik zeg je, we gaan niet!”
“Mark, doe normaal! Ben is homoseksueel! Wij zijn alleen maar collega’s geweest!” Debby zegt het nog op redelijk rustige toon, maar Mark wordt steeds kwader.
“Ja, ja, homo. Alsof dat wat zegt!! Je verbergt wat; ik zie het gewoon!!”
“Kappen, laat me los nou!!” Mark drukt haar tegen de muur en heeft nu allebei zijn handen stevig op haar schouders.
“Geloof me. Ik kom erachter hoe het precies zit. Let op mijn woorden!! Ik zag je wel kijken naar hem. Jullie omhelsden elkaar toch ook?? Dat doen collega’s nooit.”
“Mark, kappen, ik krijg het benauwd!!”
Debby wordt bang en als ze in tranen uitbarst, laat hij haar los.
“Geloof me maar, ik kom erachter, trut.”
Mark pakt de klink van de deur van de hotelkamer.
“Waar ga je nou heen??” huilt Debby. “Ben en ik hadden niets samen!” Geen reactie. Mark stapt de hotelkamer uit.

8991121298_8d7add9a8d_k
Debby zet de tv aan. “Hij zoekt het maar uit,” denkt ze. “Wat een idioot.”
Als hij 2 uur later terugkomt, heeft hij een enorme bos bloemen bij zich: “Sorry liefje, ik heb veel te overdreven gereageerd. Ik wil je gewoon niet kwijt. Het spijt me heel erg. Echt heel erg. Ik zal m’n best doen om het goed te maken.” Hoewel er nog altijd een vreemde sfeer hangt, voelt ze zich wel gevleid. “Het is wel lief dit,” denkt ze. “En, hij heeft sorry gezegd. Meerdere keren.” Op de laatste dag Berlijn, is Mark nog liever voor haar dan hij al was. Ze gaan niet bij Ben eten.

In de maanden erna, gaat Debby Mark steeds meer pleasen. Er zijn meer en meer voorvallen waarbij hij ineens zo jaloers wordt, dat ze soms best bang wordt van hem. Ze probeert veel dingen recht te breien. Mark blijkt een ster in het “anders zien” van situaties. “Of, hij interpreteert het gewoon anders dan anderen, omdat hij zo gevoelig is,” zegt ze soms tegen vriendinnen. Hij is echt wel heel lief voor haar. Dat mag ze niet uit het oog verliezen, vindt ze zelf.

Als hij belt en ze heeft geen zin om op te nemen, dan moet ze op een gegeven moment wel, want hij blijft bellen. Heel sporadisch ‘vergeet’ ze haar telefoon wel eens mee te nemen naar haar werk. Ze heeft dan geen zin om de hele dag te reageren op zijn appjes en van uur tot uur door te geven waar ze mee bezig is. De eerste paar keer dat ze haar telefoon moedwillig thuis liet, had ze wel meer dan 50 oproepen gemist en meer dan 100 whatsappjes. Maar, nadat dit 2x gebeurd was, stond hij haar ‘s-avonds op te wachten bij de deur van kantoor. De laatste keer kwam hij haar zelfs opzoeken tijdens de lunch.

Soms schrikt ze ‘s-nachts wakker, zwetend, en dan denkt ze aan Mark’s gedrag: “Eigenlijk is dit niet o.k..” Even gaat er dan een soort alarm af. Dat alarm duurt echter maar even. Omdraaien en verder slapen…En, eigenlijk is zijn jaloezie ook een compliment, vindt ze: hij geeft blijkbaar ontzettend veel om mij.

Gaat er bij jou na het lezen van dit artikel ook een alarmbelletje af? Lijkt het misschien niet op jouw situatie, maar zit je voor je gevoel wel klem? Of, twijfel je nog of jouw situatie goed is voor jouw welzijn…?

Je mag ons altijd bellen op 06- 53518321 (Linda) of 06-83248170 (Alinde) om te kijken of goed is om een keer naar ons nieuwe spreekuur te komen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s