IKKE, IKKE, IKKE EN DE REST KAN…

Door: Spiritual Balance

Ikke, ikke, ikke…en de rest kan stikken.
Een alom bekende kreet nietwaar? Vooral gebruikt door hele egoïstische mensen die alleen maar denken en handelen vanuit eigenbelang, over lijken gaan en met genadeloze stappen door het leven banjeren. En als je het zo in één zin leest: “ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken”, dan komt dat inderdaad niet erg sympathiek over. Maar inderdaad, ze bestaan. Mensen die niets en niemand ontziend hun “ding doen”, zich niets aantrekken van de wellicht tere zieltjes die er omheen wandelen.
Maar laten we deze zin nu eens wat genuanceerder nemen en vanuit een liefhebbend gevoel gaan ontleden. Want wat is het tegenovergestelde van ikke, ikke, ikke? Dat is jij, jij,jij, oftewel de buurvrouw, zus, nicht, zielige tante, de moeder bij school, de straat, je stad of dorp, de wereld, in ieder geval die ander, maar als alles “jij”is, waar blijft “ikke” dan nog?

Ik promoot beslist niet dat iedereen uit eigen-BELANG moet handelen, maar ik promoot wel dat iedereen uit eigen-WAARDE zou moeten handelen. En in dit geval, hoewel het geen woord is dat ik vaak gebruik, leg ik nu wel de nadruk op het woord MOETEN. Je moet, je moet, je moet. Je bent het aan jezelf verplicht om goed voor jezelf te zijn, om jezelf op nummer 1 te zetten, om eerst te kijken wat JIJ nodig hebt. (vreemd genoeg zul je merken dat er dan alsnog meer dan genoeg voor die ander overblijft).

Iceland Joey gaat over bewust worden, bewust zijn. En de ikke, ikke mensen zijn zich nog niet zo erg bewust van het leven; zij zijn zich voornamelijk bewust van hun ego.  Ze krijgen wel van alles voor elkaar, dat geloof ik heus wel, maar in de tussentijd kwetsen ze mensen aan de lopende band, drammen hun zin/gelijk door zonder oog en oor te hebben voor de gevoelens van een medemens, zaaien dood en verderf en hebben, heel jammer voor hen, vaak een leeg hart. En dat kan niet de bedoeling zijn! Ik weet dat het een veelgeslaakte “zweefkreet”is; je moet van jezelf houden, jezelf omarmen. En ik denk ook dat dat zo is, echt. Van jezelf houden in de vorm van eigen-WAARDE, weten wat je waard bent, wie je bent en waar je voor staat.

Je bent hier niet zomaar. Lees het nog maar een keer; je bent hier niet zomaar. Je bent niet zomaar, als een knullig foutje, op de aarde neergezet om daar hard te werken voor een werkgever, om jezelf voor alles en iedereen op te offeren, om jezelf te verfoeien en niks waard te vinden, dan zomaar dood te gaan en dat was t dan. Einde oefening. Punt. Dikke streep eronder en de groeten.

flowers-small

Nee, zo werkt het niet. Mocht jij denken van wel, ook prima trouwens hoor. Maar in mijn wereld werkt het niet zo. Waarom ik dat weet? Ervaring, mijn werk, lang ziek zijn, bijna-dood-ervaring, noem maar op. Voor mij ben je hier niet zomaar, niemand. En nogmaals, mocht jij denken van niet, prima maar neem nou eens heel, heel even de mogelijkheid in overweging dat je hier met een doel bent? Een reden? En stel nou eens dat jij op aarde bent, niet als dat knullige foutje, maar als een bewuste keuze? Een keus die je lang voor je geboorte al maakte met de bedoeling iets te leren? Met de bedoeling om jezelf te ontwikkelen, je echte “zelf” te leren kennen, lessen te leren en o jee daar komt het: je karma uit te werken? Stel nou eens dat dat zomaar waar zou kunnen zijn; zou het dan echt de bedoeling zijn dat je leeft als een verstopt grijs muisje, die zijn/haar leven vooral in dienst zet van iemand anders en zichzelf wegcijfert of kun je dit leven zien als een reusachtige uitdaging om weer een stuk van jezelf te ontplooien….om stukje bij beetje op zoek te gaan naar dat heerlijke gevoel van eigen-WAARDE, het gevoel van vrijheid om te weten wie je bent, wat je verlangens en wensen zijn, de belangrijkheid van je leven in te zien.

Vraag jezelf eens wat vaker af; stel dat ik morgen dood ga en ik lig op mijn sterfbed en kijk achterom..ben ik dan geweest wie ik wilde zijn, heb ik gedaan wat ik wilde doen, zijn al mijn kwaliteiten en talenten (want ja, die heb jij ook!!) goed uit de verf gekomen? Was ik vaak te bang, te onzeker, te gekwetst of heb ik er echt wat van kunnen maken? Afgelopen maandag tijdens de meditatiegroep gaf ik mijn cursisten deze spreuk mee: “Het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn, is wat je DOET”….en nog één uit de oude doos”wees jezelf, er zijn al zoveel anderen”.

En als je er over na gaat denken, echt over na gaat denken, is dat hele “ikke, ikke, ikke” zo slecht nog niet. De rest laten stikken, nee natuurlijk niet! (Maar soms toch een heel klein beetje wel, stiekem, zo af en toe…als dat nodig is). Grijp de kansen die je hebt gekregen toen je op aarde kwam,  gedraag je alsof je het middelpunt van het universum bent. Je hebt niks te verliezen; vanuit spiritueel oogpunt alleen maar zoveel te winnen.

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.

lavender-small

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s