VACUSSAGE: JE MOET ERVAN HOUDEN!

Door: Joyce

Als masseur of masseuse zijnde, kun je maar tot een bepaalde diepte en stevigheid masseren, voordat het onaangenaam wordt voor de klant of de professional zelf ongemakken gaat ondervinden aan de handen of armen door de kracht die gebruikt wordt. Als klant kom je nu eenmaal voor ontspanning en pijnverlichting en als professional maken wij het de klant zo prettig mogelijk. We doen er alles aan om de ontspanning te bevorderen en de pijnklachten te verminderen of op te heffen.

In de massagewereld zijn er tal van hulpmiddelen om de masseur/ masseuse en de klant van dienst te zijn. Mocht je zelf wel eens voor een massage gaan, dan zul je waarschijnlijk al wel van alles voorbij hebben zien komen. Een kleine greep uit de attributen/ hulpmiddelen waarvan je misschien wel eens hebt gehoord: kruidenstempel, bamboe, hot stones en vacussage of cupping.

Graag vertel ik je deze keer wat meer over vacussage, ook wel cupping genoemd. Beiden komen op hetzelfde neer. Deze techniek pas ik zelf heel veel toe in mijn praktijk, zowel voor het lichaam als het gezicht.

4_cups_together_highreskopie-small-jpeg

Zelf gebruik ik de benaming vacussage. Deze massagevorm is al eeuwenoud en komt sinds jaar en dag zowel in de Westerse als in de Oosterse cultuur voor en wordt tot op heden veel gebruikt. Zowel de cups als de massage hebben door de eeuwen heen een hele transformatie doorgemaakt. De cups werden vroeger o.a. gemaakt van hoorn of bamboe. Tegenwoordig zijn ze van glas of kunststof/silicone. De massage werd vroeger o.a. gebruikt voor het uitzuigen van ziektes en zwaktes uit het lichaam en voor het bevorderen van circulatie en het opheffen van blokkades.

In de hedendaagse massage gebruiken we de cups niet om ziektes of slangenbeten mee uit te zuigen, maar nog wel om blokkades op te heffen.

Daar hebben we de speciale sets voor in de EHBO doos, grappig om te bedenken dat het al zo oud is en dat we het altijd nog uitzuigen…

Een vacussage is een massage waarbij manuele technieken worden afgewisseld met cuppingtechnieken. Deze massagevorm is veel dieper dan andere massages; dit komt door de cups die worden gebruikt. Door de cups kan er gemiddeld tot 4 cm dieper in onderliggende spieren- en bindweefsels worden gewerkt. Enkel manueel is dit niet haalbaar.

Nu denk je waarschijnlijk: “Zo dat moet wel zeer doen als je zo diep kunt werken.”
Maar, met de cups heb je niet het gevoel dat iemand zo diep werkt. Het voelt wel heel anders dan enkel een manuele massage. Laat ik het zo zeggen: van een vacussage houd je of niet…

De afwisseling tussen het manuele en de cups is heel fijn. De cups kunnen op diverse plaatsen op het lichaam anders aanvoelen; dit komt door spanning/ blokkades/ verklevingen in het onderliggend weefsel. Dit word vaak ervaren als een “vastzitten-gevoel” en de reden dat je kiest om een massage te ondergaan.
Een van mijn klanten die heel positief over de behandeling is, zegt altijd: “Het is alsof er een flatgebouw van m’n schouders is afgehaald.” Haar schouder- en rugspieren zitten altijd erg vast, maar na de vacussagebehandeling is dat totaal verdwenen en is ze helemaal ontspannen.

De cups waarmee ik in de praktijk werk, zijn flexibel. In het verleden heb ik met glazen cups gewerkt, maar deze vond ik zelf minder fijn. De glazen cups gaan minder soepel over het lichaam mee, omdat het een statisch object is. Glas voelt ook veel scherper aan op sommige stukken van het lichaam. Als je de massage kent, dan snap je wat ik bedoel met het scherpte gevoel.. 😉

srs_0921-1-small

Inmiddels werk ik met de flexibele cups van BellaBaci en zowel mijn klanten als ikzelf zijn hier heel erg tevreden over. Deze flexibele cups passen zich veel beter aan aan het lichaam, omdat ze flexibel zijn.  Ze bewegen stukken makkelijker over de huid en ze zijn ook subtieler dan de glazen cups.

Wat gebeurt er nu precies tijdens het werken met de cups?
Tijdens de massage worden de cups op het lichaam geplaatst en worden de cups langzaam over het lichaam bewogen. De cup zorgt ervoor dat de huid en onderliggend spierweefsel omhoog worden gezogen in de cup. Zodra de cup verplaatst, worden de onderliggende huid en het spierweefsel ook gelift. Je krijgt denk ik wel een beetje idee hoe dat eruit ziet…

Van de huid in de cup wordt het bloed naar de oppervlakte van de huid  gebracht, waardoor de temperatuur in de huid stijgt. Oude gifstoffen worden naar de oppervlakte van de huid gehaald, de stofwisseling wordt verbeterd en zo krijgt de huid het vermogen zich te vernieuwen en te versterken. De gifstoffen worden afgevoerd.

Ook in het spierweefsel wordt er een hoop geactiveerd, ook al ben je ontspannen. Vaak zit in het spierweefsel het probleem, denk bijvoorbeeld aan overbelasting, stijfheid, irritatie of het gewoonweg blokkeren van de functie van de spier.
Je hebt net gelezen dat tijdens de massage het bloed naar de oppervlakte wordt gehaald. Dit gebeurt ook in het spierweefsel. De spier wordt geactiveerd en de behandeling zorgt ervoor dat de bloedstroom in de spier toeneemt. Nieuw bloed zal door de spier gaan stromen, waardoor de stijfheid en de blokkade langzaam worden opgeheven.

Spieren en bindweefsel worden gestretcht en verklevingen worden losgemaakt. De beweging in de spier wordt verbeterd en pijn en ontstekingen worden verlicht.
De cups hebben daarnaast een zeer sterk lymfedrainerende werking.

Wie een vacussage ondergaat, zal eerst moeten wennen aan het gevoel. Het is de bedoeling dat je de cups voelt, maar het mag GEEN pijn doen!
Je zal tijdens de massage warmte, tinteling en doorstroming ervaren; het is een heel bijzonder gevoel. Dit gevoel blijf je vaak nog even houden als de massage klaar is. Door de beweging van de cups zal er een lichte roodheid ontstaan in de huid. Dit trekt vaak na een paar uur weer weg.

Wat de vacussage precies doet:

– Verbetert bloedsomloopfuncties
– Verlicht pijn
– Ontspant stijve spieren
– Maakt huid, spier- en bindweefsel losser
– Bereikt diepe spierweefsels
– Verbetert en verzacht littekenweefsel
– Verbetert opname werkstoffen

Waar deze massage niet goed voor is?
Check de contra-indicaties altijd even bij je masseur/ masseuse! Deze kan jou prima uitleggen of je de behandeling kan ondergaan.

Vacussage is een vorm van bindweefselmassage en het woord ‘bindweefselmassage’ schrikt vaak een hoop mensen af! Dit, omdat ze gehoord hebben van andere mensen dat het een hele heftige behandeling is of dat mensen er zelf een niet al te goede ervaring mee hebben.

0040highresolution-small

Ik kan natuurlijk niet voor jou bepalen of jij van een vacussage houdt of niet, maar ik weet wel dat de effecten/ resultaten van een vacussage enorm positief zijn. Er is maar 1 manier om erachter te komen of het iets voor jou is en dat is het zelf ondergaan!

Net als bij alle andere massages wordt altijd gekeken of deze massage kan worden gegeven of dat er contra-indicaties zijn. Informeer van te voren goed bij de masseur/ masseuse of je in aanmerking komt voor deze massage.

Vacussage is echt een boost voor het lichaam!
Zo ontzettend effectief dat je heel snel van je klachten af bent…

Liefs,
Joyce

SPECIALE ACTIE! Profiteer nu van deze speciale Frictio actie! Krijg 15% korting op een behandeling naar keuze van 30 minuten of langer. De kortingsbon is geldig t/m 31 december 2016. Misschien ben je wel geïnteresseerd geraakt in de vacussagebehandeling of wellicht ben je nieuwsgierig naar de andere behandelingen!

Op www.frictio.nu vind je alle behandelingen, van massages tot gezichtsbehandelingen.

kortingsbon_goodybag_frictio-small

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s